V-Label je međunarodno priznat oznaka kvaliteta za označavanje veganskih i vegetarijanskih proizvoda i usluga. V-Label prehrambeni sektor licencira od 1996. godine.
Prava na ovu prepoznatu oznaku od tada su proširena na sve evropske zemlje i mnoga važna tržišta širom sveta. Ova oznaka kvaliteta vodeća je na evropskom tržištu u sektoru hrane i koriste ga regionalni proizvođači i brojni trgovinski lanci.
V-Label pruža transparentnost i jasnoću. Na nacionalnom nivou još nije usvojena zakonski obavezujuća definicija pojmova „vegan“ i „vegetarijanac“. Kao rezultat toga, pouzdano označavanje veganskih ili vegetarijanskih proizvoda prema standardizovanim kriterijumima je teško i može dovesti do pogrešnog ili zbunjujućeg označavanja, što izaziva nesigurnost kod potrošača i proizvođača.
Potrošači sve više traže transparentnost kako bi mogli brzo i sa poverenjem prepoznati veganske i vegetarijanske proizvode. Trenutno samo V-Label može osigurati jasnoću označavanjem veganskih i vegetarijanskih proizvoda prema standardizovanim kriterijumima. Redovne kontrole koje vrši nezavisno telo garantuju poštovanje ovih kriterijuma i time doprinose osiguranju kvaliteta V-Label.
Prehrambeni proizvodi i restorani, ali i razni drugi proizvodi, poput tekstilne tkanine, kozmetike, deterdženata ili sredstava za čišćenje mogu nositi V-Label oznaku.
Nakon što kompanija zaključi ugovor o licenci sa Veganskim društvom Austrija (VGO) ili predstgavnikom u Srbiji, proveravač će preispitati zahteve V-Label oznake (kao što su deklarativni i nerazgradivi sastojci i aditivi, ili rizik od unakrsne kontaminacije) tokom provere na licu mesta.
Sve promene recepta moraju se prijaviti Veganskom društvu ili predstavniku u Srbiji. Proces proizvodnje mora biti koncipiran tako da ne postoje nenamerni tragovi sastojaka koji nisu na biljnoj osnovi. Pored toga, proizvodi se mogu označiti dodatnim informacijama o alergenima u skladu sa zakonskom regulativom o deklarisanju.
IFS Food, FSSC 22000, BRC GS Food, ISO 22000, ISO 9001