Bezbednost hrane

IFS Global Markets: Program za procenu bezbednosti hrane za mala ili manje razvijena preduzeća

Motivacija i koristi

Do sada su male organizacije ili organizacije bez potpuno razvijenog sistema upravljanja bezbednošću hrane imale poteškoće u ispunjavanju sveobuhvatnih zahteva IFS Food . Stoga kompanijama često nije bilo moguće distribuirati svoje proizvode u prehrambene trgovinske lance, jer nisu mogle pružiti traženi dokaz o njihovoj sposobnosti u obliku IFS, BRC ili FSSC 22000 sertifikata.

Standard kvaliteta „IFS Global Markets Food“ je standardizovani program evaluacije bezbednosti hrane za komercijalne proizvode ili proizvode privatnih marki. Svim prehrambenim kompanijama nudi mogućnost da provere svoj sistem upravljanja bezbednosti hrane uz malo napora. Program zahteva „IFS Global Markets Food“ znatno je pojednostavljen u poređenju sa onim u „IFS Food“ i sadrži samo trećinu njegovih zahteva na osnovnom nivou. Za sertifikaciju prema „IFS Food“ organizacije se postepeno pripremaju na osnovu dvostepenog plana i prate ih, dalje razvijaju i podvrgavaju se proceni. Uključivanjem u “IFS Global Markets Programme” takođe male kompanije imaju priliku biti uvrštene u bazu podataka IFS.

Kriterijumi

Postoje dve vrste zahteva:

  1. Zahtevi osnovnog nivoa

Sistem upravljanja bezbednosti hrane na osnovnom nivou

specifikacije, uključujući puštanje proizvoda, sljedivost, rukovanje incidentima vezanim za bezbednost hrane, upravljanje neusaglašenim proizvodima, korektivne mere

Dobra proizvođačka praksa

Lična higijena, operativno okruženje, čišćenje i dezinfekcija, kontrola kontaminacije proizvoda, kontrola štetočina, kvalitet vode

Kontrola rizika bezbednosti hrane

Kontrola opštih kao i specifičnih rizika za bezbednost hrane, kontrola alergena

  1. Zahtevi srednjeg nivoa

Sistem upravljanja bezbednosti hrane

Korporativna odgovornost, opšti zahtevi u pogledu dokumentacije, procesa, upravljanje reklamacijama, provera uređaja za merenje i praćenje, analiza proizvoda, kupovina, odobravanje i praćenje performansi dobavljača, kao i obuke

Dobra proizvođačka praksa

Održavanje objekata i opreme, zajedničkih prostorija, upravljanje odlaganjem otpada, skladištenje i transport

HACCP i dodatni zahtevi

HACCP, zaštita proizvoda

Želite još informacija?

Rado ćemo Vam pomoći!

Pišite nam!

Podržavamo Vas u ostvarenju dugoročnih ciljeva!

+381 11 380 71 60