Bezbednost hrane
IFS Global Markets: Program za procenu bezbednosti hrane za mala ili manje razvijena preduzeća
Do sada su male organizacije ili organizacije bez potpuno razvijenog sistema upravljanja bezbednošću hrane imale poteškoće u ispunjavanju sveobuhvatnih zahteva IFS Food . Stoga kompanijama često nije bilo moguće distribuirati svoje proizvode u prehrambene trgovinske lance, jer nisu mogle pružiti traženi dokaz o njihovoj sposobnosti u obliku IFS, BRC ili FSSC 22000 sertifikata.
Standard kvaliteta „IFS Global Markets Food“ je standardizovani program evaluacije bezbednosti hrane za komercijalne proizvode ili proizvode privatnih marki. Svim prehrambenim kompanijama nudi mogućnost da provere svoj sistem upravljanja bezbednosti hrane uz malo napora. Program zahteva „IFS Global Markets Food“ znatno je pojednostavljen u poređenju sa onim u „IFS Food“ i sadrži samo trećinu njegovih zahteva na osnovnom nivou. Za sertifikaciju prema „IFS Food“ organizacije se postepeno pripremaju na osnovu dvostepenog plana i prate ih, dalje razvijaju i podvrgavaju se proceni. Uključivanjem u “IFS Global Markets Programme” takođe male kompanije imaju priliku biti uvrštene u bazu podataka IFS.
Postoje dve vrste zahteva:
- Zahtevi osnovnog nivoa
Sistem upravljanja bezbednosti hrane na osnovnom nivou
specifikacije, uključujući puštanje proizvoda, sljedivost, rukovanje incidentima vezanim za bezbednost hrane, upravljanje neusaglašenim proizvodima, korektivne mere
Dobra proizvođačka praksa
Lična higijena, operativno okruženje, čišćenje i dezinfekcija, kontrola kontaminacije proizvoda, kontrola štetočina, kvalitet vode
Kontrola rizika bezbednosti hrane
Kontrola opštih kao i specifičnih rizika za bezbednost hrane, kontrola alergena
- Zahtevi srednjeg nivoa
Sistem upravljanja bezbednosti hrane
Korporativna odgovornost, opšti zahtevi u pogledu dokumentacije, procesa, upravljanje reklamacijama, provera uređaja za merenje i praćenje, analiza proizvoda, kupovina, odobravanje i praćenje performansi dobavljača, kao i obuke
Dobra proizvođačka praksa
Održavanje objekata i opreme, zajedničkih prostorija, upravljanje odlaganjem otpada, skladištenje i transport
HACCP i dodatni zahtevi
HACCP, zaštita proizvoda