Bezbednost hrane

IFS Food, Logistics, Broker, Wholesale/Cash&Carry

Motivacija i koristi

Potražnja za proverama transportera i logistike značajno se povećala u poslednjih nekoliko godina. Objavljivanje IFS Logistic standarda 2006. godine pomoglo je pronalaženju rešenja i na taj način stvorilo specifikacije za transparentnost i obezbeđen kvalitet u celom lancu snabdevanja. IFS Logistics pogodan je za prehrambene proizvode kao i za neprehrambene proizvode i uključuje sve logističke aktivnosti ako podrazumevaju rukovanje sa već zapakovanim proizvodima. Ako kompanija za preradu hrane ima sopstveno logističko ili transportno područje, ovo će biti pokriveno IFS standardom za hranu (poglavlje „Transport i skladištenje“). Ako se logističke i transportne aktivnosti spoljno angažuju, primenjivaće se IFS Logistics.

Prednosti:

  • osiguranje kvaliteta duž celog lanca snabdevanja, posebno uzimajući u obzir skladištenje i transport
  • obezbeđivanje transparentnosti i neprekidne sledljivosti
  • stvaranje jedinstvenog sistema procene stvaranjem jedinstvenog IFS logističkog standarda
  • provere koje vrše akreditovana sertifikaciona tela i kvalifikovani proveravači
  • zatvaranje jaza između proizvodnje i trgovine
Ciljna grupa
  • bilo koji dobavljač logistike koji radi i za maloprodaju i za prehrambenu industriju koja proizvodi privatnu robnu marku
  • kompanije za skladištenje, trgovci koji obavljaju prenos naloga sa sopstvenim aktivnostima skladištenja i transporta
  • prevoznici u različitim temperaturnim opsezima (smrznuti, ohlađeni, nehlađeni)
  • logistika za neprehrambene proizvode
Kriterijumi

IFS sertifikacione šeme su orijentisane prema Vodiču Globalne inicijative za bezbednost hrane (GFSI). Cilj GFSI-a je da uspostavi međunarodne bezbednosne standarde za kompanije koje isporučuju prehrambene proizvode u maloprodaju i tržišta. U tu svrhu, GFSI je sastavio ključne kriterijume na osnovu kojih se usaglašavaju standardi bezbednosti hrane.

Zahtevi standarda su strukturirani na sledeći način:

  • korporativna odgovornost
  • sistem upravljanja kvalitetom i bezbednost hrane
  • upravljanje resursima
  • procesi planiranja i proizvodnje
  • merenja, analiza, poboljšanja
  • zaštita proizvoda
Drugi relevantni zahtevi

ISO 9001, Prilog CAC/RCP 1-1969 (Rev. 4 - 2003), Vodič EU 2016/C 278/01, ISO 22000, ISO/TS 22002-1/-2/-4/-5 (Preduslovni programi za bezbednost hrane – Proizvodnja hrane/ Ugostiteljstvo/ Proizvodnja ambalaže za hranu/ Transport i skladištenje), FSSC 22000, IFS standardi, BRCGS standardi

Želite još informacija?

Rado ćemo Vam pomoći!

Pišite nam!

Podržavamo Vas u ostvarenju dugoročnih ciljeva!

+381 11 380 71 60