Motivacija i koristi
ÖN EN 15593 je evropski standard za upravljanje higijenom u proiyvodnji ambalaže za pakovanje hrane. U njemu su opisani zahtevi za sistem upravljanja, analiza rizika i procena rizika, praćenje visoko rizičnih tačaka procesa kao i specifični zahtevi GMP . Struktura ovog sistema upravljanja kompatibilna je sa ISO 9001, higijenski propisi za pakovanje su kompatibilni sa ISO 22000.
Ciljevi
EN 15593 omogućava organizaciji da:
- planira, dizajnira, implementira, sprovodi, održava i ažurira sistem analize i procene opasnosti;
- obezbedi proizvodnju ambalažnog materijala za hranu u skladu sa higijenskim zahtevima;
- demonstrira usaglašenost sa higijenskim zahtevima dogovorenihod strane kupaca;
- dokaže efikasnost sistema;
- pomaže proizvođačima hrane da pruže odgovarajuće dokaze o poštovanju propisa o bezbednosti hrane i ambalaže;
- osigura da je u skladu sa navedenom higijenskom politikom;
- pokaže takvu saglasnost sa drugim zainteresovanim stranama;
- zatraži registraciju ili sertifikaciju svog sistema upravljanja higijenom ambalaže za hranu od strane eksterne organizacije.
Ciljna grupa
- Proizvođači ambalaže za hranu
- Proizvođači materijala i njihovi dobavljači
- Preduzeća zadužena za transport i skladištenje ambalaže za hranu
Kriterijumi
Lista zahteva EN 15593 sadrži upravljanje higijenom, analizu opasnosti i procenu rizika, izvore kontaminacije, fabričke zahteve i zahteve za zaposlene.
Drugi relevantni zahtevi
ISO 9001, ISO 22000, FSSC 22000, BRC Packaging, BRC – Global Markets Programs, IFS PACsecure, EN ISO 15378, FEFCO GMP