11. Jan 2024

RSPO sertifikacija lanca snabdevanja

Šta je RSPO sertifikacija lanca snabdevanja?

Palmino ulje je najtrgovanije biljno ulje na svetu. Kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog uticaja palminog ulja na životnu sredinu i društvo, 2004. godine osnovana je Organizacija za održivo palmino ulje (RSPO).

Sertifikacija prema Principima i Kriterijumima RSPO (P&C) je najbolji način da se globalno pokaže da je proizvodnja palminog ulja održiva, legalna, ekonomski isplativa i da ne utiče negativno na životnu sredinu, divlje životinje, radnike ili zajednice.
Ažurirani RSPO P&C Standard 2018 promoviše nultu deforestaciju, deljenje odgovornosti, zabranu spaljivanja i socijalnu usklađenost. Rastući broj brendova i potrošača širom sveta zahteva da se za snabdevačke lance koristi sertifikovano održivo palmino ulje (CSPO). Sertifikovani proizvodi nude potrošačima održivu alternativu konvencionalnom palminom ulju. Kako bi se održao najviši nivo integriteta, vrše se auditi na licu mesta i konsultacije sa zainteresovanim stranam

Zašto odabrati RSPO sertifikaciju lanca snabdevanja?

RSPO (eng. Okrugli sto o održivom palminom ulju) je neprofitna organizacija sa volonterima iz celog sveta, čiji je cilj transformacija industrije palminog ulja kako bismo je učinili održivom. RSPO je usmerena na ujedinjenje zainteresovanih strana duž celog lanca snabdevanja palminim uljem: uzgajivače palminog ulja, prerađivače ili trgovce, proizvođače robe široke potrošnje, maloprodajne trgovce, banke/ulagače, nevladine organizacije za zaštitu životne sredine ili prirode (NVO) i društvene ili razvojne nevladine organizacije.

Glavni cilj RSPO-a je promovisanje rasta i korišćenja održivog palminog ulja kroz saradnju unutar lanca snabdevanja i otvoren dijalog između učesnika. RSPO je razvio set ekoloških i društvenih kriterijuma koje firme moraju poštovati kako bi proizvodile sertifikovano održivo palmino ulje (CSPO). Kada se ovi kriterijumi pravilno primenjuju, pomažu u smanjenju negativnog uticaja uzgoja palminog ulja na životnu sredinu i zajednice u regionima gde se proizvodi palmino ulje. Proizvođači palminog ulja, kao i proizvođači prehrambenih proizvoda koji koriste sastojke palminog ulja, mogu sertifikovati svoje sisteme kroz strog proces provere od strane odgovarajućih sertifikacionih tela.
Ovaj proces verifikacije uključuje proveru proizvodnih procesa prema RSPO principima i kriterijumima, nakon čega proizvođač stiče mogućnost korišćenja RSPO oznaka. Palmino ulje sa RSPO sertifikatom potiče iz RSPO sertifikovanih lanaca snabdevanja, a takav lanac snabdevanja može se utvrditi posetom RSPO veb stranici i pretragom jedinstvene baze podataka.

RSPO sertifikat za proizvođače palminog ulja promoviše:
* Predanost transparentnosti
* Ekološku odgovornost i očuvanje prirodnih resursa i biološke raznolikosti
* Usklađenost sa primenjivim zakonima i propisima
* Odgovorno uzimanje u obzir zaposlenih, pojedinaca i zajednica na koje utiču uzgajivači i mlinovi
*  Predanost dugoročnoj ekonomskoj i finansijskoj održivosti
* Odgovoran razvoj novih plantaža
* Upotreba odgovarajućih najboljih praksi od strane uzgajivača i mlina
* Predanost stalnom poboljšanju u ključnim oblastima delovanja

Šta to znači za proizvođače hrane?

RSPO zahtevi opisani su u standardu i ne uključuju drastične zahteve, osim onih koje proizvođači moraju ispuniti objavljivanjem zahteva standarda za bezbednost hrane. Ako želite da potvrdite da se vaši proizvodi temelje na održivom palminom ulju, tako da potrošači mogu prepoznati vašu gotovu robu ili proizvode kao održive, postoji nešto više od kupovine odgovorno proizvedenih sastojaka. RSPO navodi da sve proizvodne kompanije u distributivnom lancu, od plantaže palminog ulja do krajnjeg proizvoda, moraju biti sertifikovane prema RSPO SCCS, kako bi mogle rukovati proizvodima koji se temelje na sertifikovanom palminom ulju.
RSPO ima više od 1700 članova širom sveta koji predstavljaju sve karike u distributivnom lancu palminog ulja. Obavezali su se da će proizvoditi, nabavljati i/ili koristiti održivo palmino ulje sertifikovano od strane RSPO-a prema četiri različite nivoe standarda sertifikacije distributivnog lanca (SCCS).

Članstvo u RSPO-u odraz je predanosti našoj planeti, ljudima i prosperitetu. Kako je RSPO međunarodno priznati sertifikacioni standard za održivo palmino ulje, svojim kupcima pokazujete da proizvodite, nabavljate i/ili koristite održivo palmino ulje u svojim proizvodima. Kao RSPO član, možete pomoći u oblikovanju ključnih politika održivosti i odluka u industriji.
Šta više, istraživanje pokazuje da prelazak na proizvodnju održivog palminog ulja može ostvariti značajan ekonomski povrat na vaša ulaganja. Od 2021. g. Quality Austria je stekla mogućnost certifikacije prema RSPO zahtevima, a za više informacija nas možete kontaktirati putem maila: vladimir@qualityaustria.rs

Preuzimanje

Obavestićemo vas u najkraćem mogućem roku o donetim odlukama kao i o novim okolnostima i rado ćemo odgovoriti na sva dodatna pitanja koja imate u međuvremenu.

Sertifikacija sistema

Igor Panin

General Manager QAC d.o.o. - Trening, sertifikacija i evaluacija

Izdavanje ličnih sertifikata

Jovana Pavić

Customer Service Relationship

Aktuelnosti i događaji

Osnova dugoročnog uspeha!

21. Feb 2024

TISAX®: bezbednost informacija u automobilskoj industriji

TISAX®: bezbednost informacija u automobilskoj industriji

Learn more
29. Jan 2024

ACCREDITED TRAINING WITH EXAM: Quality System Manager (ISO 9001).

27. Dec 2023

Quality Austria je dobila akreditaciju za ISO 55001 upravljanje imovinom!

ISO standard 55001

Learn more
07. Dec 2023

Obuka sa ispitom: Menadžer Sistema kvaliteta (ISO 9001)

01. Sep 2023

Seminar: Revizija ISO/IEC 27001:2022

30. Aug 2023

Obuka sa ispitom: Menadžer Sistema kvaliteta (ISO 9001)

27. Jun 2023

Šta bi trebalo da znate o SCC standardu?

SCC:2011 standard

Learn more
24. May 2023

Kurs: Menadžer bezbednosti informacija (ISO/IEC 27001:2022)

CIS IS-M

Learn more
22. May 2023

Kurs: Interni auditor i auditor dobavljača (ISO 19011)

IILA

Learn more
11. May 2023

I Energy and Sustainability Conference

10. Mar 2023

Seminar: Revizija ISO/IEC 27001:2022

17.05.2023. g.

Learn more

Želite još informacija?

Rado ćemo Vam pomoći!

Pišite nam!

+381 11 380 71 60